Tattoo Info en Nazorg Herco Roelofs

Algemene Informatie:

Jij bent van plan een tatoeage te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om je van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico's. Het aanbrengen van een tatoeage is een hui doorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloed overdraagbare ziekten, zoals hepatitis b en c. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken. Onder de 16 jaar wordt een tatoeage sterk afgeraden. (wij doen het in ieder geval niet)
Voordat je een tatoeage laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. Een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid.  Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld.

Hoe gaat het aanbrengen van een tatoeage in zijn werking:

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de voedsel en waren autoriteit. Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zo nodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje. Het aanbrengen van een tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor jou gebruikt wordt zit in kleine inkt cups en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de tatoeage worden tissues gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van je tatoeage handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëer apparaat, een tissue of je huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt. Het wordt om medische redenen afgeraden om je op wijnvlekken of moedervlekken te laten tatoeëren. Wijnvlekken geven namelijk een grote kans op bloedingen en moedervlekken kunnen niet meer worden beoordeeld op veranderingen als ze zijn getatoeëerd.

Rekening houden met: vóór het zetten van de tatoeage:

3 dagen voor je afspraak geen alcohol drinken. Geen (of zo min mogelijk) pijnstillers slikken. Geen verdovende middelen gebruiken. (en eventueel als je bloedverdunners gebruikt dit overleggen met je arts om deze aan te passen) hou jij je niet aan bovenstaande regels dan is de kans erg groot dat je tattoo overmatig gaat bloeden wat de genezing van je tattoo niet ten goede komt.

Wat moet je wel en niet doen voordat je behandeld wordt:

Drink 1 uur voor je afspraak 1 longdrink glas appelsap, niet meer, niet minder! Appelsap heeft de mooie eigenschap dat het bloeden minder wordt. Drink 3 dagen voor je afspraak GEEN alcoholische dranken. We mogen je niet behandelen als je vooraf alcohol hebt gedronken. Zorg er voor dat je een goede maaltijd eet. Kom goed uitgerust, ontspannend  en op tijd op je afspraak. Neem geen drugs van  te voren in en rook GEEN wiet of hasj. Tabak  is geen probleem. Smeer GEEN verdovende substanties op de plek waar je behandeld wordt. Geen pijnstillers slikken zoals paracetamol, ibuprofen e.d. hiervan ga je meer bloeden. Wat een negatief effect  heeft op de behandeling. Als je bloedverdunners  gebruikt dit overleggen met je arts om deze  aan te passen.

Nabehandeling informatie van je tatoeage:

De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer een week. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan een tatoeage gaan jeuken. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeages absoluut noodzakelijk. Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met vettige zalf en transparante folie.

Raak de tatoeage zo min mogelijk aan wanneer deze niet na behandeld dient te worden zoals hieronder.
Na ongeveer 2 tot 3 uren de folie verwijderen en de tatoeage daarna goed wassen met lauw water en milde on geparfumeerde zeep totdat alle zalf resten weg zijn. (je moet je tatoeage net zo stevig wassen zoals jij je handen zou wassen, wees dus niet bang, je wast hem er echt niet meer af) Goed naspoelen tot alle zeep en zalf resten weg zijn en totdat je huid weer normaal aanvoelt en niet meer glibberig is van de zeep of zalf. (dit is absoluut noodzakelijk) De getatoeëerde plek daarna nog even met koud water naspoelen voor een betere doorbloeding en snellere en mooiere genezing. Op deze manier kunnen ook de poriën goed samentrekken. Hierna de tatoeage voorzichtig droog deppen met een schone handdoek of een tissue. (niet wrijven) Tip: het is voor je tatoeage en de genezing beter als je deze, iedere keer na het wassen, een uurtje aan de lucht laat drogen. Daarna de tatoeage dun, maar zorgvuldig insmeren / masseren met zalf* (breng echt een dun laagje zalf aan, de tatoeage moet zeker kunnen ademen) Herhaal het wassen, naspoelen, droog deppen, laten luchten en het aanbrengen van de zalf 2 a 3 x per dag voor 7 dagen lang. Vooral niet langer. Je huid heeft de tijd nodig om verder te genezen zonder de zalf en dergelijke. (er kunnen zich na een paar dagen velletjes gaan vormen, dit hoort allemaal bij het genezingsproces.) Indien nodig, als je tatoeage erg droog aanvoelt, tijdens de eerste week, mag je de tatoeage een keer extra insmeren. Doe dit altijd met schone handen en was dan ook eerst je tatoeage voordat je er zalf op doet. Tijdens de genezing, geen zon- en of zonnebank, niet zwemmen, geen sauna of bubbelbaden en geen wol over je tatoeage dragen en goed oppassen met vuil, smeer, stof, olie, huisdieren en dergelijke. Belangrijk is ook dat je er voor zorgt dat je tatoeage niet wordt geïrriteerd door schurende kleding. Als jij je aan deze regels houdt en er niet van afwijkt, zal je tatoeage optimaal genezen. 

Voor zeep adviseren wij Unicura aan uit een pompje. (Maar nagenoeg alle zepen uit een pompje zijn goed, als het maar niet vol zit van parfums en PH nutraal is.)
*De GGD / RIVM goedgekeurde zalf die wij al jaren adviseren is Bephanten babyzalf. Echter wil de GGD / RIVM nog wel eens in hun bevindingen veranderen, dus het kan zomaar zijn dat dit over een paar maanden / jaren weer door de GGD / RIVM wordt herzien. 

Polyurethaan folie. Instructie en nazorg filmpje