download hier het onderstaande formulier in PDF

Tattoo info en nazorg: 

Algemene informatie:
Jij bent van plan een tatoeage te laten aanbrengen, of hebt dit net gedaan. Het RIVM vindt het van belang om je te informeren over een aantal mogelijke risico's. Het aanbrengen van een tatoeage is een huid doorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloed overdraagbare ziekten, zoals hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de tatoeëerder) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken.
Voordat je een tatoeage laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. Een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid.  Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld, tevens wordt dit aan jou verstrekt d.m.v. email.

Hoe gaat het aanbrengen van een tatoeage in zijn werking:
Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de voedsel en waren autoriteit. Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zo nodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje. Het aanbrengen van een tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor jou gebruikt wordt zit in kleine steriele inkt cups en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de tatoeage worden tissues gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van je tatoeage handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëer apparaat, een tissue of je huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt. Het wordt om medische redenen afgeraden om je op wijnvlekken of moedervlekken te laten tatoeëren. Wijnvlekken geven namelijk een grote kans op bloedingen en moedervlekken kunnen niet meer worden beoordeeld op veranderingen als ze zijn getatoeëerd.

Rekening houden met: vóór het zetten van de tatoeage:
3 dagen voor je afspraak geen alcohol drinken. Geen (of zo min mogelijk) pijnstillers slikken. Geen verdovende middelen gebruiken. (en eventueel als je bloedverdunners gebruikt dit overleggen met je arts om deze aan te passen) Houdt jij je niet aan bovenstaande regels, dan is de kans erg groot dat je tattoo overmatig gaat bloeden wat de genezing niet ten goede komt en wij zijn er dan ook langer mee bezig, waardoor de tattoo duurder kan uitvallen.

Wat moet je wel en niet doen voordat je behandeld wordt:
Drink 1 uur voor je afspraak 1 longdrink glas appelsap, niet meer, niet minder! Appelsap heeft de mooie eigenschap dat het bloeden minder wordt. Drink 3 dagen voor je afspraak GEEN alcoholische dranken. We mogen je niet behandelen als je vooraf alcohol hebt gedronken. Drink ook 3 dagen ongeveer 2 liter water per dag. Zorg er voor dat je een goede maaltijd eet. Kom goed uitgerust, ontspannend  en op tijd op je afspraak. Neem geen drugs van  te voren in en rook GEEN wiet of hasj.  Smeer GEEN verdovende substanties op de plek waar je behandeld wordt. Geen pijnstillers slikken zoals  ibuprofen e.d. hiervan ga je meer bloeden. Wat een negatief effect  heeft op de behandeling. Als je bloedverdunners gebruikt dit overleggen met je arts om deze  aan te passen.

Nabehandeling informatie van je tatoeage.
Tatoeëren veroorzaakt letsel dat de ongeschonden toestand van de huid verstoort en een toegang biedt voor micro-organismen. Een pas gezette
tatoeage, die onder hygiënische omstandigheden op schone en gezonde huid is aangebracht, kan als een eenvoudige oppervlakkige wond worden
beschouwd. Je krijgt van ons mondelinge- en schriftelijke informatie per mail. Goede nazorg bevordert snelle wondgenezing en vermindert het risico op infecties. Voor de genezing van een tattoo staat ± één week. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een belangrijke rol. Tijdens het genezingsproces kan een tattoo gaan jeuken. Persoonlijke hygiëne is tijdens dit proces strikt noodzakelijk. Raak je tattoo zo min mogelijk aan als deze niet na behandeld hoeft te worden. Zorg ervoor dat je je handen héél goed wast met hypoallergene zeep voor jij je tattoo gaat na behandelen / aanraken. Volg de instructies over de nabehandelingsmethode nauwkeurig op voor een optimale genezing.
Wij gebruiken 2 verschillende methodes te weten:
• Nabehandeling met huishoudfolie.
• Nabehandeling met polyurethaan folie.

• Nabehandeling met huishoudfolie:
De tatoeëerder zal na de behandeling de tattoo grondig schoon maken met een wondreinigingsoplossing en daarna droog deppen met een schone tissue. Hierna wordt door de tatoeëerder op de wond een dun laagje hypoallergene nazorgzalf (Skin Care Vaseline) aangebracht en wordt de tattoo afgedekt met huishoud folie. Thuis, na ± 3 uur de folie verwijderen. Hierna de tattoo grondig wassen met lauw water en hypoallergene zeep totdat alle zalf resten weg zijn. Vervolgens spoel je de tattoo goed na tot alle zeepresten weg zijn en je huid weer normaal aan voelt. De getatoeëerde plek daarna nog even met koud water naspoelen voor een betere doorbloeding en snellere genezing. Op deze manier trekken de poriën goed samen. Hierna de tattoo voorzichtig droog deppen met een schone (papieren) handdoek. Niet wrijven!
• Tip: Het is voor de genezing het best als je de tattoo iedere keer na het droog deppen een uurtje aan de lucht laat drogen. Daarna de tattoo (de eerste dag) dun, maar zorgvuldig insmeren met hypoallergene zalf van Skin Care Vaseline. De dagen hierna adviseren wij Bepanthen (baby of tattoo )zalf. Herhaal het wassen, naspoelen, droog deppen, aan de lucht laten drogen en het aanbrengen van de zalf 2 à 3x per dag voor 5 tot 7 dagen. Vooral niet langer! Je huid heeft tijd nodig om verder te genezen zonder de zalf e.d. Er kunnen zich na ± 5 dagen velletjes gaan vormen, dit hoort allemaal bij het genezingsproces. Tijdens de genezing géén zon- en of zonnebank, niet zwemmen, géén sauna of (bubbel)baden en géén wol over je tattoo dragen. Pas goed op met vuil, smeer, stof of olie e.d. Schurende kleding kan een tatoeage ook irriteren, niet dragen dus. Huiddesinfectiemiddelen (antiseptisch) kunnen het genezingsproces verstoren. Antibiotica kunnen ertoe leiden dat bacteriën resistent worden voor antibiotica en kunnen tot allergieën leiden. Gebruik deze niet zonder medisch advies.

Aftercare met polyurethaan folie:
Deze tattoo nazorg folie helpt je tattoo zo snel en mooi mogelijk te genezen. Door de folie droogt je tattoo niet uit en heeft je tattoo alle rust om te helen. Je tattoo geneest eigenlijk in z’n eigen wondvocht. De folie beschermt en verzorgt dus. De zelfklevende folie komt uit de moderne wondverzorging. Daar wordt het ook wel wondfolie of tweede huid genoemd en bijvoorbeeld gebruikt voor het genezen van brandwonden. Die mogen, net als jouw tattoo, absoluut niet uitdrogen. In tegenstelling tot de huishoudfolie, blijft deze meerdere dagen als een tweede huid op je tattoo zitten. In de folie zitten héle kleine gaatjes, dat zijn microperforaties. Die zorgen ervoor dat de folie kan ademen, zodat er zuurstof bij je tattoo kan komen. Maar ook dat je wond kan wasemen, of makkelijker gezegd, z’n dampen kwijt kan. Die gaatjes zijn zodanig gemaakt dat er wel iets uit kan, maar niets er in. Op de zuurstof na dan...Je bent volledig beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals bacteriën, stof, honden- of kattenharen en vies water. Je kan er gewoon mee douchen. Maar in bad of zwemmen is niet toegestaan. Zolang de folie op je tattoo zit, hoef je niet na te denken over het schoonmaken van je tattoo of over het insmeren van je tattoo met zalf. Dat ga je pas doen als je de folie eraf haalt.
Hoe lang laat je de polyurethaan folie zitten?
Deze Polyurethaan folie kan je zeker 3 tot 5 dagen laten zitten. Je hebt dan een paar dagen geen omkijken naar je tattoo. Probeer de Polyurethaan folie wel echt minimaal drie dagen te laten zitten. Dan heeft je lichaam de kans om de huid al goed te repareren, waardoor je geen korstjes krijgt als je de folie eraf haalt. Hoe langer je de folie laat zitten, hoe beter je tattoo onder de folie geneest en hoe langer je kan genieten van alle voordelen van de folie. En hoe minder kans op korstvorming. Je zal merken dat je tattoo vrijwel meteen gaat vervellen als je de folie eraf hebt gehaald.
Hoe verwijder je de polyurethaan folie?
Zorg dat jij je handen eerst héél goed wast, alvorens je de folie er af gaat halen. Je pulkt eerst rustig een hoekje los en vervolgens ga je de folie lang maken, stretchen. Het gaat nóg makkelijker als je de folie eerst warm maakt door b.v. even onder de douche te gaan staan. Wanneer de folie verwijderd is ga je het goed schoonmaken met milde hypoallergene zeep. Daarna kan jij je tattoo verzorgen met hypoallergene Bepanthen zalf. Een filmpje en meer uitleg kun je vinden door hier te klikken.

Beschrijvingen van tekenen van normale genezing en tekenen van infectie en allergie.
  • Algemeen.
    De cliënt behoort te worden geïnformeerd over wat normale en wat abnormale tekenen van wondgenezing zijn.

  • Normale tekenen.
    Vochtafscheiding (van heldere of roze vloeistof vermengd met tatoeage-inkt) is een normaal verschijnsel gedurende de eerste dagen. Bij overmatige afscheiding raakt het verband verzadigd en gaat het lekken. In deze situatie wordt geadviseerd het verband vaker te vervangen.

  • Roodheid binnen het getatoeëerde gebied.
    Een lichte zwelling is de eerste uren tot dagen normaal, maar behoort elke dag minder te worden. Binnen de eerste 12 uur na het tatoeëren kunnen zich koorts of koude rillingen voordoen; als dit aanhoudt of ernstig wordt, behoort het te worden gezien als een teken van infectie en is onmiddellijk medische hulp nodig.

  • Abnormale tekenen.
    Tekenen van infectie. Toenemende vochtafscheiding. Afscheiding van geelachtige of groene plakkerige vloeistof. Een onaangename geur. Toenemende pijnlijke roodheid die zich rond de getatoeëerde plek verspreidt. Toenemend kloppen en branden in en rond de getatoeëerde plek. Immobiliteit of problemen bij het bewegen van een ledemaat, vinger, teen of ander lichaamsdeel. Rode lijnen die zich over de huid verspreiden; bijvoorbeeld rode lijnen die vanaf een recente tatoeage op de pols of hand lopen en doorlopen over de onderarm en naar de bovenarm. Dit kan verband houden met bloedvergiftiging. Indien dit wordt geconstateerd, behoort er onmiddellijke medische hulp te worden ingeroepen. Hoge koorts of aanhoudende koorts en griepachtige verschijnselen zijn tekenen van ernstige infectie. Indien dit wordt geconstateerd, behoort er onmiddellijke medische hulp te worden ingeroepen.

  • Hoe te handelen bij een infectie?
    Raadpleeg uw arts of een lokale gezondheidsprofessional. De tatoeëerder behoort ook op de hoogte te worden gesteld. 

  • Mensen in een hoog-risicocategorie:
    Mensen met bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes, immunosuppressie, enz.) lopen een groter risico op wondinfectie. Zij behoren onmiddellijke medische hulp in te roepen als er zich tekenen van infectie voordoen.

  • Tekenen van allergie.
    Cliënten, met name cliënten met een al bestaande contactallergie voor bepaalde stoffen (bijvoorbeeld nikkel, conserveringsmiddelen, antiseptica en lanoline), kunnen een allergische reactie op de getatoeëerde plek en in de omgeving daarvan ervaren die zich soms over het lichaam verspreidt. Een allergische reactie kan zich binnen een aantal uren, weken, maanden of jaren na het tatoeëren voordoen en kan zich uiten als huiduitslag met roodheid en jeuk, soms blaartjes, en het wondvocht is helder.

  • Wat te doen als er in de eerste dagen na de behandeling een allergische reactie optreedt?
    Adviseer de cliënt in het geval van een allergische reactie in de eerste dagen het gebruik van alle producten te staken en een arts te raadplegen. Een allergische reactie is moeilijk te behandelen en vergt deskundig advies. Indien de cliënt een zorg of een probleem aan de tatoeëerder meldt, wordt de tatoeëerder aanbevolen de getroffen maatregelen en het gegeven advies vast te leggen.